Stor Perde Çalışma Prensibi

Stor Perde Çalışma Prensibi

Bir boru alüminyum üzerine kumaşın yaylı ve zincirli bir mekanizma ile rulo şeklinde sarılmasıyla aşağı ve yukarı yönde çalışan bir sistemdir. Fon perdelerin kumaşından farklı olarak ham kumaşın üzerine özel apre uygulanarak boruya sorunsuz bir şekilde sarılabilecek kumaşlar haline getirilir. Özel apre makinelerde yapılmasındaki amaç, mekanizma borusuna sarılırken sağa ve sola kaymasını önlemektir. Farklı ip, kumaş ve incelik ile kişinin tercih ve zevkine göre kumaşlar çeşitlilik gösterir. Kumaşlar kendi içinde opak, karartma, güneş kırıcı ve tül şeklinde ayrılır. Tercihe bağlı olarak kumaş uçlarına da işleme uygulanabilir. Polyester kumaşlar her alanda kullanılabilirken, ofis ve toplantı salonlarında daha çok black-out kumaş tipi tercih edilir. Bu kumaş tipi güneş ışığını geçirmez. Son yıllarda kullanım kolaylığı sağladığı için ofis ve evlerde tercih edilmektedir.

Nasıl Takılır?

Tavan, duvar ve doğrama üzerine montajı yapılabilir. Montaj yapılacak zemine dikkat edilmesi gerekir. Kornişe montajı gerçekleştirilen stor perde en rahat yöntemdir. Çivi ile direkt duvara montaj işlemi en zor olanıdır. Ancak alınan yerler, montaj için gerekli malzemeleri temin ettiği için işlem kolaylaşmaktadır. Kornişin üzerinde durmasını sağlayacak aparat, vida yardımı ile takılmasından sonra eşit hizada tırnaklı aparatlara geçirilmesi sağlanır. Zeminde aşınma yapabilir. Bu nedenle yan yana gelen iki perdede orta ayak kullanılarak boşluk azaltılmaya çalışılır.

Nasıl Çıkarılır?

Temizlik işlemine başlamadan önce çıkarılması gerekir. Çıkarma işlemi oldukça kolaydır. Ancak kendine özgü bir mekanizmaya sahip olduğu için stor perde çıkarılırken oldukça dikkat etmek gerekir. Doğru şekilde çıkarılmadığı taktirde kullanılmaz hale gelebilir. Kasalarında bulunan klemens çelikten yapılmış olup takılma aşamasıyla bağlantılıdır. Öncelikle bu klemensler açılmalıdır. Boyuna göre klemens sayısı değişkenlik gösterir. Daha sonra perde katlanmalı ve klemensin bir tarafından baskı işlemi uygulanarak diğer tarafı çekilir.

Temizlik ve Bakım

Çıkarıldıktan sonra yere serme işlemi yapılır. Bir kova içine ılık su doldurulur. Arap sabunu, bulaşık deterjanı ve şampuan ile stor perde temizliği işlemine başlanır. Ağır kimyasallar kullanmak stor perde yapısına zarar verir. Silme işlemine kenarlardan başlanmamalıdır. Bunun nedeni kenarlarda ipliklenme olabilir. Temiz su ile tekrar silinerek, kurumaya bırakılır.

Yorum bırakın